Coffee break

Dobra kava i knjiga idu ruku pod ruku

Dobra kava i knjiga idu ruku pod ruku
„Bez priče se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kave, ali i priča i kava priskrbljuju životu ono nešto više.“ Julijana Matanović, I na početku i na kraju bijaše kava.

Kava koja nam označava predah i kratku okrjepu i čitanje koje nam omogućuje bijeg u drugi svijet, ali i oštri um – savršen su par! Neizbježno je da se upravo zbog toga kava našla kao glavni lik brojnih knjiga.

Za sve ljubitelje kave u nastavku smo izvukli nekoliko zanimljivih naslova u kojima je kava, ako ne glavni, onda najvažniji sporedni lik.

Tom Hillenbrand, Kradljivac kave

Kradljivac kave, napeti avanturistički roman, jedan je od najčitanijih naslova 2020. godine. Roman smješten u 17. stoljeće kada je Europa opčinjena novom drogom, a ta droga je kava. Uronite u priču o tome kako kava polako osvaja svijet, a posebno europske salone i kavane u kojima se druže intelektualci i filozofi te kako je mladi Englez osmislio plan kako riješiti problematičan monopol koji na nju drži Tursko carstvo.

Dave Eggers, Redovnik Moke

Sjajna je knjiga o povijesti kave, njezinu golemom svjetskom tržištu, ali i o ostvarenju američkog sna na neobičan način. Mladi Amerikanac, odrastao u San Franciscu, ali porijeklom iz Jemena, vraća se u svoju pradomovinu kako bi uzgajao kavu, no na putu mu stoje siromaštvo i građanski rat.

James Hoffman, Svjetski atlas kave

Svjetski prvak barista i pržitelj kave, James Hoffmann ispituje sve ključne čimbenike, promatrajući sorte kave, utjecaj tla, način na koji se bere i obrađuje, metode prženja, pa sve do načina na koji se kuha. Od Bolivije do Zambije utvrđuje ključne karakteristike i metode koje određuju kvalitetu proizvodnje. Ovo je prva knjiga koja prikazuje proizvodnju kave u preko 35 zemalja i obuhvaća znanje koje nikada prije nije objavljeno izvan industrije kave.

Dobra kava i knjiga idu ruku pod ruku

Sara Perry, Knjiga o kavi

Ova knjiga vodi vas u aromatičan svijet kave i istraživanje porijekla ovog napitaka bez kojeg danas ne možemo zamisliti početak dana. U knjizi ćete saznati gdje se proizvode najbolje vrste, otkriti razliku između arabice i robuste te zašto se francuska prepržena zrna smatraju najboljim izborom za espresso. I za one koji najviše uživaju u savršeno pripremljenom espressu i za one koji više vole veliku šalicu bijele kave, ovaj vodič neizostavan je dodatak kućnoj biblioteci.

Julijana Matanović, I na početku i na kraju bijaše kava

Od hrvatskih naslova preporučamo knjigu I na početku i na kraju bijaše kava, knjiga koju smatraju jednom od najboljih knjiga ove spisateljice. Pripovjeda o tijeku jednog života i njegovom povezanošću s kavom. I baš kao što kaže sažetak knjige “bez priče se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kave, ali i priča i kava priskrbljuju životu ono nešto više.“

Odaberite svoj naslov za savršeno društvo uz Must kavu, doma, u prirodi ili pak na plaži!

Povezani članci