Coffee break

Espresso: kralj kava

Espresso: kralj kava

Pravi zaljubljenici u kavu po espressu raspoznaju dobru pripremljenu kavu od one loše, a nije tajna da je kvalitetan espresso i jedan od bitnijih preduvjeta za dobro poslovanje kafića.

Izraz espresso zapravo se odnosi na način pripreme kave pri kojem se koristi visoki pritisak, dok samo ime na talijanskom znači istisnuto. Trajanje pripreme je u slučaju espressa za manje od 30 sekundi, a tako se brzo i pije, u par gutljaja, kako ne bi postao ustajao.

Izumljen je i populariziran u Italiji početkom 20. stoljeća no bilo koja zrnca kave, bilo kojeg porijekla i s bilo kojim nivoom pečenja mogu biti korištena za pripremu espressa. Jedna od karakteristika koja definira espresso, osim njegovog koncentriranog okusa je gornji sloj pjene, krema koja je produkt visokog pritiska ekstrakcijskog procesa.

Pregrubo samljevena kava ili premala doza, dat će espressu blijedu boju, nedostajat će mu kreme te će biti gorak i kiseo, a suprotno, prevelika doza, prefino samljevena kava ili ako je curila presporo, dat će tamniji, gorki espresso s bijelim točkicama na kremi.

U brojkama, espresso se radi od 7-8 g mljevene kave odnosno 40 – 50 zrna kave, kroz kavu prolazi voda zagrijana na 88 – 94 °C te je važno da voda pritom ne vrije kako ne bi spalila kavu. Na kraju, pritisak kojim voda prolazi kroz kavu je 9 bara, a proces traje 25 – 30 sekundi, temperatura u šalici nakon istakanja mora biti oko 65 °C, a šalica ne smije biti vruća. Količinski, espresso bi trebao napuniti malu šalicu otprilike nešto manje od polovice, može biti kratki (ristretto) i produženi (lungo) pri čemu se kod produženog espressa ne pušta da kava teče duže od željenih 25 sekundi, nego se u espresso nadolije vruće vode iz aparata za kavu.

Espresso: kralj kava

U kombinaciji s dodacima više vode ili mlijeka  dobivamo napitke kao cappuccino, macchiato, latte, americano i druge, ali svi su bazirani na espressu zato ga i možemo zvati kraljem kava.

 Već smo spomenuli da se savršeni espresso prepoznaje po gustoj baršunastoj kremi boje lješnjaka s tamnosmeđim linijama, baš kao onaj MUST – talijanski espresso koji jednostavno treba doživjeti.

Must u kapsulama, mljevena kava i kava u zrnu idealni su za pripremu savršenog espressa kod kuće, na poslu ili gdje god se nalazili.

Nekoliko gutljaja pravog užitka koji nam pružaju svakodnevno zadovoljstvo!

Povezani članci