Coffee break

Narodni običaji i načini pripreme kave u Europi

Rituali ispijanja kave po narodima

O povijesti kave i kako je ovaj popularan napitak stigao i na naša područja možete pročitati ovdje, međutim različiti narodi usvojili su drugačiji način pripreme i rituale ispijanja.

Prema podacima Internacionalne organizacije za kavu (ICO), u svijetu se godišnje potroši oko 4,8 kg kave po stanovniku, a prosjek u Europskoj uniji je 5,8 kg. Najveći potrošači kave, su narodi nordijskih zemalja, gdje 94 % stanovništva konzumira kavu. Finska je prva zemlja u svijetu na listi prosječne potrošnje kave po glavi stanovnika (12kg), zatim slijedi Švedska, a prate ih Danci i Norvežani. Od naših susjeda u TOP 20 našli su se Bosna i Hercegovina (6,1 kg, 11. mjesto) i Slovenij(5,8 kg, 14. mjesto).

TOP 10 država po potrošnji kave:

  1. Finska
  2. Norveška
  3. Island
  4. Danska
  5. Nizozemska
  6. Švedska
  7. Švicarska
  8. Belgija
  9. Luksemburg
  10. Kanada

 

Varijacije pripravljanja kave po zemljama

Većina zemalja pripravlja nacionalne kave po svojim receptima, uz specijalne dodatke koji joj daju nova svojstva i drugačije okuse.

Talijanski espresso priprema se u posebnim aparatima u kojima se pod pritiskom pušta vodena para kroz fino mljeven kavin prah pri čemu se ekstrahiraju kofein i drugi sastojci. Talijani piju i jaku kavu s dodatkom vrelog mlijeka, ukrašenu kakao-prahom i zovu je cappuccino, dok s dodatkom kondenziranog mlijeka, vrhnja, šlaga i mrvica čokolade nastaje macchiato.

Francuska filtrirana kava pripravlja se tako da se sitno mljevena kava stavi na filtar od papira ili na metalno sito posebnog aparata i popari sa vrelom vodom. Kava curi u spremnik iz kojega se lijeva u šalice. Radi boljeg okusa, teka i tamnije boje, obično joj dodaju malo cikorije, koja potiče njen učinak i pomaže probavi.

Austrijanci i Nijemci mljevenoj kavi dodaju pržene mljevene bademe i zajedno ih kuhaju te napitak nazivaju damska kava. Irci u kavu dodaju viski (Irish coffee), dok  je Cobbler-bourbon coffee specijalna mješavina jače kave i alkohola. Café royal (kraljevska kava) pripravlja se s dodatkom konjaka, šećera i šlaga, a diplomatska kava s likerom od jaja i vrhnjem. U Bečku kavu (Wiener kaffee) dodaju se pržene i mljevene smokve, što joj daje posebnu aromu i tek. Melange je, također, bečka kava s mlijekom i medom. a Ginger-kava je kofeinski napitak s dodatkom đumbira, vrhnja i meda.

Narodni običaji i načini pripreme kave u Europi

Hrvatska zemlja kavopija

Kava ima posebno mjesto i u srcima Hrvata pa ne čudi činjenica da se i Hrvatska našla u prvih 20 država čiji stanovnici godišnje popiju 4,9 kilograma kave po osobi, odnosno gotovo 85% građana pije kavu barem jednom u danu.

Konzumacija kave u Hrvatskoj ima dugu i snažnu tradiciju, većina nas se budi uz kavu, radni dan započinjemo uz šalicu kave, često je pijemo u pauzi za ručak, nakon posla, tijekom večernjeg izlaska, a rečenica “idemo na kavu” uvriježila se kao poziv na druženje.

“Na kavi” se nalazimo zbog bezbroj neformalnih, ali i formalnih razloga, a mnogim zapadnjacima ispijanje kave na hrvatski način je neponovljivo iskustvo. Nema žurbe, kava se ispija dugo i lagano, a konobari će vas poslužiti (za razliku od američkih kafića). Najčešće se piju espresso, macchiato i cappuccino, ali ovdje možete kušati još barem pet izvedenica kave poput bijele kave, kave s hladnim mlijekom, toplim ili sa šlagom.

Kakvu god kavu pili, jedno je sigurno – Hrvatska je zemlja kavoljubaca! Zato obavezno isprobajte Must kavu; u kapsulama kompatibilnim s Nesspreso i Dolce gusto aparatima, mljevenu ili u zrnu, Must love it!

 

Povezani članci