Coffee break

Postoji li najbolje vrijeme za ispijanje kave?

Postoji li najbolje vrijeme za ispijanje kave?
Unijeli ste kavu ili dvije u svoj organizam, a ona vas nije razbudila? Vjerojatno je da ju niste popili u pravo vrijeme.

Zbog kofeina u kavi u obzir moramo uzeti stanje svog organizma i razinu kortizola – hormona koji je povezan s budnošću, a kojeg još nazivamo i hormonom stresa. Veća razina kortizola označava veću prirodnu “budnost” i zato će kofein u tim trenucima biti manje uspješan. Dakle, pravo vrijeme za ispijanje kave je u doba kada vam je taj hormon na nižoj razini.

Svjetlost je okidač za proizvodnju kortizola i njegov vrhunac je između osam i devet sati ujutro i oko pet, šest sati popodne kada je naše tijelo prirodno napunjeno energijom. Iz tog razloga, tijelo u to vrijeme ne može dodatno apsorbirati kofein i on ne postiže svu svoju snagu. Većina nas kavu konzumira ujutro, a ako ste i vi jedni od tih ljudi, kava će svoj najbolji učinak imati između 9:30 i 11:30 sati te u nekom razdoblju nakon ručka oko 14 sati. Osim učinaka na mentalno zdravlje, kava ubrzava metabolizam i pomaže u topljenju masnog tkiva, a ako se pije u jutarnjim satima zbog smanjenog apetita pod utjecajem kofeina postoji mogućnost da ćete konzumirati manje kalorija.

Naša sugovornica Vedrana svoj početak dana, također, ne može zamisliti bez arome prve šalice kave. Ona ju razbuđuje i čini prvi “gušt” u danu, prije nego svoju ulogu majke zamijeni s onom poslovne žene.

Za većinu kava je ritual i prva stvar koju napravimo kada ustanemo iz kreveta, no da biste pojačali njezin učinak, pričekajte sat vremena nakon buđenja za prvu šalicu, a kada se želite opskrbiti još jednom dozom kofeina, učinite to nakon ručka.

Učinci kofeina traju između tri i pet sati, ovisno o osobi, stoga ga nikako ne biste trebali konzumirati prije spavanja kako si ne biste poremetili san. Umjesto toga, u kasnim popodnevnim satima, uživajte u finoj šalici MUST čaja!

Povezani članci