Coffee break

Što o kavi govori njezino porijeklo

Što o kavi govori njezino porijeklo

Obožavate specifični crni napitak koji je povezao cijeli svijet, ali koliko znate o njegovom porijeklu, najpopularnijim vrstama i što su to monorigin kave?

Biljka kave potekla je iz Etiopije, gdje je započeo ritual napitka od sušenih i isprženih sjemenki. Iz Etiopije širi se na Bliski istok, a Jemen je prva država koja je imala i plantaže kave u gradu Moka prema kojem se i naziva jedna od najpopularnijih vrsta kave – caffe mocca. U Europu, zatim, stiže zajedno s osmanskim osvajanjima. Vladavinom Sulejmana Veličanstvenog razvija se običaj ispijanja kave u Turskoj, a tijekom prve polovice 17. stoljeća  širi se i cijelom Europom.

Zbog velike potražnje za kavom i nedovoljnih plantaža, Luj XIV. uzgoj je prebacio na francuske posjede u Latinskoj Americi, gdje se uzgoj kave zbog pogodnih uvjeta posebice razvio. Tako danas proizvodnja kave u Brazilu čini 22 posto ukupne svjetske količine.

Afrika je zapravo posljednji kontinent koji je usvojio uzgoj kave, tek krajem 19. stoljeća kada su napravljene prve plantaže u Keniji i Tanzaniji. Iako su potekle iz Etiopije, bobice kave tada su korištene samo u medicinske svrhe ili su se miješale s čajem. Tako je kava postala prva poljoprivredna kultura raširena po cijelom svijetu.

 

Što o kavi govori njezino porijeklo

Danas su najpoznatije dvije vrste kave:
  1. Arabica kava – najstarija i najpopularnija vrsta, čija ovalnija i duguljasta zrna daju blagu aromatičnu kavu, ponekad obogaćenu s malo čokolade i začina.
  2. Kava robusta – kava koja sadrži duplo više kofeina. Koristi se da bi pojačala okus drugih kava, a zbog svog specifičnog gorko-kiselog okusa udio njene proizvodnje u svijetu ne prelazi 30%.

 

Uvjeti uzgoja kave u svakoj su zemlji različiti, a ovise o podneblju, klimi, nadmorskoj visini i procesu proizvodnje. Najpogodnija za uzgoj je topla i vlažna klima, s temperaturama između 15 i 30 °C te na nadmorskoj visini od 1500 do 2500 metara pa su tako danas vodeće zemlje po proizvodnji kave Brazil, Kolumbija, Etiopija, Uganda, Angola, Indija i Indonezija.

 

Monorigin kava

Monorigin označava kavu samo jednog podrijetla koja dolazi s jednog geografskog područja ili od jednog proizvođača, zbog čega su u njoj sačuvane prepoznatljive značajke okusa i arome karakteristične za područje iz kojega dolazi.

Želite li uživati u kolumbijskim, kenijskim i peruanskim 100% arabica kavama MUST je pripremio Monorigin Nespresso® kompatibilne kapsule. Ove kave originalnog podrijetla s biorazgradivim kapsulama dolaze u tri okusa Colombia (intenzitet 5/8), Kenya (intenzitet 6/8) i Perù (intenzitet 5/8).

Što o kavi govori njezino porijeklo

Volite li arabicu oštrog okusa sa srednje visokim notama kiselosti i osjećajem tamne čokolade u ustima za vas je idealna Colombia, ako više preferirate kavu sa svježom, voćnom aromom, ugodno kiselkastog okusa s notama citrusa, za vas je pravi odabir puna i prirodna Kenya arabica. Za sve ljubitelje kave s čokoladnim notama i baršunastom kremom, tu je puna i aromatična Perù arabica.

Isprobajte i odaberite svoju najdražu monorigin kavu!

 

Povezani članci