Coffee break

Tajne kušanja kave

Tajne kušanja kave

Iako se o ukusima ne raspravlja, zbog razlike u kvaliteti, posebnosti i raznolikosti okusa kave, ipak postoji definirani sistem za kušanje i ocjenjivanje kave. Ako i vi želite biti pravi poznavatelj kave, savjet je da ih kušate što više, a kako i na što trebate obratiti pažnju pri kušanju donosimo u ovom blogu.

  1. korak – Pomirišite!

Svježe samljevena kava prelije se vrelom vodom i ocjenjuje se njen miris. Osim mirisa kave primijetit ćete i neke druge mirise poput cvijeta, drva, zemlje ili voćnih nota..

  1. korak – Okusite!

Nakon osjeta mirisa profesionalni degustatori uklone pjenu i kušaju kavu. Kako bi osjetili što puniji okus, najbolje je srknuti kavu da se tekućina ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini jezika i dođe do svih okusnih pupoljaka.

Tajne kušanja kave

Kušači su usredotočeni na okus, miris i boju o čemu pomno bilježe svoje dojmove, a procjenu daju prema tipu zrna, izgledu i mirisu zelenog i prženog zrna, aromi, okusu, jakosti, kiselosti, punoći, nedostacima i ukupnoj kvaliteti konzumacije. Tipične terminološke kategorije kojima se opisuju dojmovi prilikom kušanja su: kiselost, okus, jakost i aroma. 

Kiselost

Kada je riječ o kavi, kiselost nema ništa zajedničko s pH vrijednošću i predstavlja vrlo poželjnu odliku. Ona kavi daje punoću i ugodnu oštrinu, a kave visoke kiselosti imaju svjež i čist okus. Kava bez kiselosti ima blijed, ružan i blag okus. Svaka dobra kava je kisela, ali do određenog stupnja. Vrlo izražena odlika etiopskih kava upravo je kiselost.

Okus

Okus može opisno varirati od laganog, mirisnog i blagog do intenzivnog začinjenog i bogatog. Ocjenjuje se je li način uzgoja, mljevenja i prženja kave utjecao na konačan okus, a čak i način skladištenja, može promijeniti konačan okus kave.

Okusi se mogu podijeliti u grupe:

  • Cvjetno, začinjeno, slatko, kakao
  • Voćno, zeleno/ vegetativno
  • Pečeno, žitarice, orašasto

Jakost

Jakost kave može se opisati kao “osjećaj u ustima”. Ovaj termin opisuje težinu kave na jeziku i njenu teksturu, je li lagana, teška ili kremasta.

Aroma

Aroma je zapravo karakteristični mirisni doživljaj pojedine kave. Može biti slatkasta ili s notom oraha, čokolade, dima ili pak karamele.

Isprobajte, ocijenite naše MUST kave i otkrijte degustatora u sebi!

Povezani članci