Uncategorized

Zanimljivosti o kavi

Za kraj radnog tjedna, koji je počeo takozvanim „plavim ponedjeljkom“ donosimo neke zabavne činjenice o mnogima, omiljenom, napitku!

 

 1. Prema legendi, učinke kave su otkrili stočari, još u 9. stoljeću pr. Kr., kada su njihove koze „plesale“ od bobica koje su jele i koje su im dale energije.
 2. Bobice kave mogu se jesti kao voće, a prije su ih ljudi i fermentirali te dobivali piće nalik vinu!
 3. Espresso na talijanskom znači ‘istisnuti’, a odnosi se na način pravljenja espresso kave – propuštanje kipuće vode kroz talog kave.
 4. Najviše kave uzgojeno je u Brazilu – čak jedna trećina svjetske kave!
 5. Najskuplja kava na svijetu košta više od 1200$ po kilogramu, a dolazi iz izmeta azijske mačke palm civet čiji metabolizam ne probavlja bobice do kraja već izlučenim sjemenkama daju poseban, manje kiseli okus.
 6. U 16. stoljeću došlo je do nekolko pokušaja zabrane ispijanja kave jer se vjerovalo da vodi do iracionalnog ponašanja. Zabrane su ubrzo nestale, a papa Clement VII toliko je volio kavu da je posvetio sjemenke!
 7. Predoziranje i smrt izazvana kavom moguća je ukoliko popijete više od 30 šalica u jako kratko periodu – prevelika količina kofeina izaziva zastoj srca.
 8. Brojna istraživanja ukazala su na to da kavoljupci žive duže, a svakodnevno konzumiranje kofeina spriječava i brojne bolesti.
 9. Najveća šalica kave ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda 2012. godine, a u njoj se nalazilo više od 13 tisuća litra kave!
 10. Riječ „coffee“ (kava) dolazi od arapske riječi quahwah što znači vino.
 11. Poznati brend Starbucks otvara u prosjeku dva dućana svaki dan po cijelom svijetu – tako da ih danas ima više od 29 tisuća.
 12. Jedna šalica crne kave sadrži samo jednu kaloriju!
 13. Mljevena kava uljepšava i kožu – pokušajte izraditi domaći piling.

Brojne benefite kave sigurno niste znali, a za još zanimljivosti posjetite naš webshop i doživite sve dimenzije najdražeg napitka😊