Coffee break

Mitovi o kavi

Mitovi o kavi

Je li kava štetna za zdravlje i ostale zablude o kofeinu?

Ispijanje kave za mnoge je narode ritual koliko i potreba. Kad su Hrvati u pitanju kava poprima gotovo mitološki značaj druženja, zajedništva i svakodnevne rutine. Kofein u kavi podiže energiju i raspoloženje, ima veliku društvenu ulogu i upravo zato za mnoge je puno više od samog rituala.

Unatoč tome što često možemo čuti da kava izaziva ovisnost, i da loše utječe na naš krvotok i srce i dalje ju konzumiramo, čak i nekoliko puta u danu. No, je li kava doista štetna za naše zdravlje?

Saznajte sve o najčešćim mitovima vašeg nezamjenjivog napitka.

  • Kava stvara ovisnost   

Kofein djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav, što uzrokuje vrlo malu ovisnost u smislu da bi nagli prestanak konzumacije mogao prouzročiti glavobolju, umor, nervozu. Kako se ne radi o klasičnoj ovisnosti, već više o navici, ti simptomi mogu potrajati dan, dva, a ukoliko postupno smanjujete doze mogu se i posve izbjeći, stoga ovaj mit o kavi nije u potpunosti točan.

  • Kava kao uzrok kardiovaskularnih bolesti

Ne postoji veza između kave kao uzroka aritmije srca i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Kava podiže krvni tlak pa bi osobe s višim tlakom utjecaj kave mogle osjetiti većim otkucajima srca, ali ne uzrokuje značajno povećanje rizika za oboljenje od srčanih bolesti. Umjerena konzumacija kave, a pod tim se smatraju do tri šalice dnevno,  neće vam škoditi nimalo.

  • Tamnija kava znači jača kava

Suprotno mišljenjima, tamnija kava ne znači da je kava ujedno jača. Jačim prženjem kave zrnca postaju tamnija, no kofein je zapravo vrlo stabilan tijekom procesa pečenja, tako da je učinak izgaranja kofeina tako mali da je razlika zanemariva. Svjetlija i tamnije pržena zrnca imaju isti omjer kofeina, osim ako se ne radi o različitim vrstama.

  • Kava ima dobar učinak na zdravlje

Točno je da kava osim energije poboljšava i koncentraciju, pamćenje i dobro raspoloženje. Umjerena doza djeluje kao antioksidans na niz organa i kao prevencija od bolesti jetre, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti te ublažava alergijske reakcije.

  • mitovi o kavi_must

    Kava poboljšava tjelesnu učinkovitost

Djelovanjem na živčani sustav ubrzava se metabolizam i povećava oksidacija masnih kiselina, smanjuje bolove i umor i time može poboljšati tjelesnu aktivnost. Zbog toga je kofein česti sastojak i proizvoda za gubitak kilograma.

  • Dodavanje mlijeka i šećera poništava pozitivne učinke kave

Velike količine šećera sigurno nisu dobre za zdravlje pa tako pretjerivanje s njima može izazvati neke zdravstvene probleme nevezane za kavu, ali samo dodavanje mlijeka i šećera ne poništava učinke kave.

  • Trudnice ne smiju konzumirati kofeinske napitke

Istraživanja nisu pokazala negativan utjecaj kofeina na trudnice ukoliko dnevni unos ne prelazi više od 200 miligrama. Tijekom trudnoće probava kofeina se udvostručuje i iz tog razloga preporučuje se umjerena konzumacija.

mitovi o kavi_must

Kad se sve zbroji, kava, naravno u umjerenim količinama, nosi puno više dobrobiti pa ipak nećemo tako lako odustati od omiljenog napitka.

Upravo zato počastite se najdražom vrstom kave iz  našeg must shopa! Isprobajte naše organske proizvode, u biorazgradivim kapsulama kompatibilnim s Nespresso® i Dolce gusto® aparatima ili kavu u zrnu.

Must love it!

Povezani članci